Як облаштувати квартиру - тенденції інтер’єру

13.01.2022   

Плануючи дизайн інтер'єру квартири з урахуванням стильних трендів, непогано дізнатися про думку професіоналів. За словами дизайнерів, в моді у 2022 залишаються варіанти студійних багатофункціональних просторів. Немає явних поділів на кімнати, робочі зони, поєднані з місцями відпочинку, а символічні межі максимально розмиті.

Головні тренди 2022 року, які чекають на нас в оформленні інтер'єру квартири

Джапанді

Трендове відгалуження мінімалізму — це поєднання японського та скандинавського стилю (Japan [ese] + scandi). Кілька років тому ідеї Заходу та Сходу несподівано зустрілися у новому напрямку, який поєднав у собі японську повагу до природи та скандинавську практичність.

Цей мінімалізм все частіше зустрічатиметься в модних інтер'єрах квартир, бо він відповідає всім глобальним трендам 2022 року. Серед них — зв'язок із природою, використання натуральних матеріалів та помірність у всьому.

До характерних рис Джапанді належить екологічність, використання грубуватих, «сирих» текстур (недосконалість матеріалу, як слід часу), ергономічність, функціональність та продумане зберігання. 

Природне освітлення досягатиметься за рахунок мінімуму текстилю на вікнах, відкритих просторів, що пропускають світло.

Домашній кабінет

Пандемія перевернула наше уявлення про роботу: хтось пішов на віддалену роботу, залишившись і далі в режимі хоум-офісу, багато компаній перейшли на гібридний формат роботи. Попередній досвід дав зрозуміти: у будь-який момент світ може чекати на новий локдаун, а разом з ним перспектива повернутися до ноутбука за кухонним столом.

Облаштоване робоче місце в будинку — справжній мастхев з 2021 року, і у 2022-му цей тренд нікуди не піде. На це розраховують і дизайнери, і забудовники. Навіть якщо площа житла невелика, можна виділити куточок для комфортної роботи.

Усередині цього тренду виділяється кілька напрямків: багатофункціональні меблі-трансформери — найкраще, а іноді єдине рішення для, грамотне зонування — ширми, перегородки та екрани допоможуть усамітнитися і працювати не відволікаючись.

Кабінет на лоджії — ще один варіант для невеликих квартир. Раціональне використання простору — наприклад, все частіше міні-кабінет організують біля вікна, використовуючи підвіконня, як основу для робочого столу.

Плавні лінії будуть у тренді

Жорсткі прямокутні форми поступаються місцем плавним обтічним лініям. В рамках інтер'єру все пом'якшується: у дизайні вітальні домінують дивани-півмісяці, на кухні — круглі столи й стільці із заокругленими спинками. Для спальні все частіше обиратимуть ліжка з м'якою основою, яка, навіть зберігаючи прямокутну форму, виглядає м'якшою.

Цей тренд пов'язаний із поверненням моди 1950-70-х років, тому, якщо сучасні напрямки в чистому вигляді вам не до душі, можна сміливо додавати до обстановки предмети тієї епохи: круглі bubble-лампи як акцент на стелі, крісла та дивани з вельветовою оббивкою, яскравий та життєрадісний декор. Все це добре комбінується з якісною екологічною обробкою та вираженими фактурами.

Ще одна постковідна тенденція, що виникла внаслідок переосмислення ролі будинку — це ванна в стилі спа. У момент, коли фітнес-зали та салони краси були закритими, всі б'юті-процедури довелося перенести додому. І, як виявилося, влаштувати вдома міні-спа цілком реально. Для цього необов'язково мати приватний будинок та великий санвузол. Навіть у рамках міської квартири можна додати до ванної кімнати елементи велнесу. У цьому вам допоможуть такі прийоми: приємні на дотик фактури — дерево, мармур, льон та бавовна. 

Продумайте освітлення – від яскравого верхнього світильника до м'якого приглушеного світла, яке допоможе налаштуватися на релакс. Наповніть кімнату приємними ароматами, розставте на поличках улюблену косметику та свічки, використовуйте дифузор з пахощами під час водних процедур. 

Зонуйте простір. Навіть на маленькій площі за допомогою обробки, палітри та різних фактур можна візуально та тактильно поділити зони.

Створюючи інтер'єр, не варто ігнорувати й колірні гами. У цьому році дизайнери виділяють кілька тенденцій. 

Залишиться актуальною стримана палітра, що складається з базових кольорів: чорний та білий; всі відтінки сірого; бежевий; варіації коричневого. Їх можна комбінувати й не боятися помилитися — вони всі чудово поєднуються між собою і підходять для будь-якого приміщення: від спальні до передпокою. Щоб така гама не виглядала нудною, можна розбавити яскравішими тонами.

Якщо раніше жовтий в інтер'єрі у багатьох викликав побоювання, то останній рік його популярність різко зросла. Впустити сонце в приміщення важливо для відчуття затишку та безпеки. Через пандемію ми все більше часу проводили у квартирі, тому простір має викликати радість та дарувати енергію. І теплий жовтий підходить для цього якнайкраще.

Дизайнери закликають використовувати теплі фарби, але відмовлятися від холодної палітри необов'язково. В оформленні дизайну квартири можна використовувати їх природні холодні забарвлення: кварцове, малахітове, глибоке синє, сапфірове, графітове сірий.

Додатково вони розкриються на активних фактурах каменю, дерева, мармуру, глини чи кераміки. Оскільки кольори холодні, їх краще використовувати дозовано. Як основний елемент палітри (наприклад, для обробки стін, кухонного гарнітура тощо) їх варто застосовувати у приміщенні з великими вікнами, де достатньо сонячного світла. Якщо природного освітлення мало і кімната невелика, для бази краще використовувати нейтральний колір із теплим підтоном.

Матеріали

Використання довговічних натуральних матеріалів — тренд, що залишається незмінним. Якщо 5-10 років тому головною конкурентною перевагою була ціна, то зараз набагато важливіше екологічність, якість виробництва та характеристики матеріалу.

Через постійний стрес і не кращу екологічну обстановку вдома хочеться оточити себе комфортом і хоч трохи наблизитися до природи. Тож у топі є і будуть благородні матеріали: дерево, камінь, мармур.

Вони використовуються як в оздобленні, так і в меблях або декорі. Щобільше, можна і потрібно поєднувати їх між собою. Як варіант — на кухні встановити дерев'яний гарнітур з робочою поверхнею з каменю або мармуру. У санвузлі — поєднувати оздоблення мармуром, кам'яну раковину та фасади меблів із вологостійких порід дерева. Використання цих матеріалів багато в чому диктує і колірну гаму: спокійну, глибоку, побудовану на контрасті теплих та холодних відтінків. 

Скло прикрашає будь-який інтер'єр: робить його легким, елегантним і витонченим. Попри крихкість, цей матеріал все частіше використовується в оформленні житла в найрізноманітніших проявах. Зверніть увагу на фактурне скло: ребристе, матове, опукле, вітражне. Його можна використовувати в обробці — оригінально і стильно виглядають матові склоблоки, які можуть замінювати частину стіни або використовуватися як перегородка. У дизайні санвузла замініть звичайний прозорий екран душової кабіни на красиве матове або ребристе скло. У декорі — вази, підсвічники, посуд із прозорого або кольорового текстурного скла прикрасять кімнату. В моді будуть штучні предмети ручної роботи.

Ще один антитренд, який закріпиться у 2022 році, – це безліч картин на стінах. Тепер це вважається прикладом візуального захаращення. Імітація натуральних матеріалів за допомогою пластику та ламінації також відходить у минуле.

У будь-якому випадку, не варто орієнтуватися на моду, вона дуже швидко минає, краще спиратися на тенденції сучасного світу дизайну — відмова від банальної показової розкоші. Якщо йдеться про класичні інтер'єри, то це має бути дбайливе та точне відтворення стилю, професійне впровадження в нього сучасного мистецтва, меблів, гарне наповнення аксесуарами та декором. 

У агенції нерухомості «ВІСОН» вам допоможуть підібрати та придбати квартиру або будинок, щоб ви могли втілювати там свої ідеї з оформлення інтер‘єру.

Замовити зворотній дзвінок