Нові податки з продажу нерухомості. Скільки і кому доведеться заплатити?

25.01.2022   

Зміни в оподаткуванні нерухомості, яку плануєте продавати, даровану або отриману в спадщину, вніс законопроєкт 5600.

Основні корективи щодо операцій з нерухомістю торкнулися другого, третього та наступних продажів житлових об'єктів фізичними особами, здійснених впродовж року.

Закон про запобігання бюджетним втратам через ухилення від оподаткування, підписаний президентом, принесе в державний бюджет

не один десяток мільярдів гривень, — переконані урядовці. Нововведені податкові правила торкнуться не лише великого бізнесу, а й сферу нерухомості.

Згідно з законопроєктом 5600, відтепер оподатковуватимуться угоди, які передбачають перехід права власності на житлові будинки, квартири, кімнати, гараж; садові будинки та господарські споруди, земельні ділянки.

Не підлягатимуть оподаткуванню ділянки державної або комунальної власності, видані громадянам у встановлених межах згідно зі статтею 121 Земельного кодексу.

Що змінив закон №5600?

З доходу, отриманого від продажу третього і наступних об'єктів житла, що перебуває у володінні продавця менш як трьох років, необхідно буде сплатити 18% від нової бази оподаткування. Другий продаж житла впродовж року оподатковуватиметься за ставкою 5%.

Базою нарахування податку на нерухоме майно є мінімальна зарплата (6500 грн — на 01.01.2022 р., 6700 грн — з 01.10.2022 р.). Ставка оподаткування не повинна перевищувати 1,5% мінімальних зарплат, тому у 2022 році потрібно сплачувати податок на нерухомість:

97,5 грн (6500*1,5%) — з 1 січня;

100,5 грн (6700*1,5%) — з 1 жовтня.

 

Чинним залишається обов’язкова сплата окремого податку (податок на розкіш), якщо площа нерухомого майна перевищує:

60 м2 — для власників квартир;

120 м2 — для власників будинків;

180 м2 — для господарів квартири та будинку разом.

 

Правило першого, другого і третього продажів поширюється на кожного платника податків окремо. Якщо майно перебуває в спільному володінні, то продаж такої нерухомості зараховується в податкову історію обом членам подружжя.

Якщо людина продає різні об’єкти нерухомості протягом року, то це вважатиметься двома отриманими доходами від продажу нерухомості. Відповідно, з другого продажу необхідно сплачувати податки.

Якщо особа придбала житло 15 січня 2021 року і продасть після 16 січня 2022 року, то з доходу, отриманого від продажу нерухомості, що перебуває у володінні продавця менш як трьох років, необхідно буде сплатити 18%.

Якщо фізична особа впродовж року продала лише один раз нерухомість,  то це не оподатковується податком на доходи фізосіб.

На спадкоємців не поширюється умова трирічного перебування майна у власності, але при реалізації нерухомості впродовж року другого і наступних об'єктів, отриманих в спадщину, за отриманий дохід доведеться сплатити 5%.

Закон №5600 – ввів поняття земельної ділянки сільськогосподарського призначення. На них також поширюються ті самі правила, як і на інші об'єкти нерухомості.

З 1 січня запроваджено й сплату мінімального податкового зобов’язання (МПЗ). Від сплати МПЗ звільняються громадяни, які мають ділянки у межах населених пунктів, у дачних та садових кооперативах, а також отримані у результаті приватизації у кооперативах зони відчуження.

Якщо ділянка до 50 соток,  то власники звільняються від сплати земельного податку.

Зобов’язання щодо сплати податку на землю набуло чинності з 1 січня 2022 року разом з ухваленим урядом законопроєктом №5600.

Замовити зворотній дзвінок