Нові розміри адміністративного збору в 2022 році

16.02.2022   

Звертаємо Вашу увагу, що відповідно до законодавства України, з 1 січня 2022 року змінюється розмір адміністративного збору. Адміністративний збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому надається відповідна адміністративна послуга (станом на 01.01.2022 р.- 2481 грн). 

Ціна коливається від терміну виконання.

За державну реєстрацію права власності (у тому числі довірчої власності, як способу забезпечення виконання зобов'язань):

- у розмірі 0,1 від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а це 250 грн за 5 робочих днів;

- у розмірі 1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб за 2 робочих дні доведеться заплатити 2480 гривень;

- у розмірі 2 прожиткових мінімумів для працездатних осіб за 1 робочий день коштує 4960 гривень;

- у розмірі 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб за 2 години  - 12410 гривень.

 

За державну реєстрацію інших речових прав, похідних від права власності: 

- у розмірі 0,05 від прожиткового мінімуму для працездатних осіб за 5 робочих днів - 120 гривень;

- у розмірі 0,5 прожиткового мінімуму для працездатних осіб за 2 робочих дні - 1240 гривень;

- у розмірі 1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб за 1 робочий день - 2480 гривень;

- у розмірі 2,5 прожиткові мінімуми для працездатних осіб за 2 години - 6200 гривень.

 

За державну реєстрацію обтяжень речових прав для працездатних осіб у день реєстрації заяви вартуватиме 120 гривень.

За державну реєстрацію прав у результаті вчинення нотаріальних дій у день реєстрації заяви - 250 гривень.

За виправлення технічної помилки, допущеної з вини заявника у день реєстрації заяви 100 гривень. 

За отримання інформації з Державного реєстру прав у цілому щодо суб'єкта речового права, обтяження (у паперовій формі) в день звернення або після сплати адміністративного збору в повному обсязі - 60 грн за кожні 25 сторінок інформації.

За отримання інформації з Державного реєстру прав (в електронній формі) у режимі реального часу - 30 гривень.

За отримання інформації з Державного реєстру прав в цілому щодо суб'єкта речового права, обтяження (в електронній формі) у режимі реального часу 30 гривень за кожні 25 сторінок інформації.

За надання інформації адвокатам, нотаріусам (під час вчинення нотаріальних дій з нерухомим майном, об'єктом незавершеного будівництва) шляхом безпосереднього доступу до Державного реєстру прав у режимі реального часу - 100 гривень. 

Зміни в законах та правилах оподаткування

У 2022 році запрацювали нові закони щодо оподаткування операцій з купівлі-продажу нерухомості, змінено підходи щодо оформлення продажу будинків в комплексі з земельною ділянкою.

Оподаткування продажу нерухомості

Під звільнення від оподаткування (як ПДФО, так і ВЗ) першого протягом року продажу у 2022 році потрапляють такі об’єкти нерухомості:

- житловий будинок, квартира або їх частина, кімната, садовий (дачний) будинок (включаючи об’єкт незавершеного будівництва таких об’єктів, земельна ділянка, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутова споруда та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці);

- земельна ділянка, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначені ст. 121 Земельного кодексу України, залежно від її призначення;

- земельна ділянка сільськогосподарського призначення, безпосередньо отримана платником податку у власність у процесі приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій або приватизації земельних ділянок, які перебували у користуванні такого платника, або виділеної в натурі (на місцевості) власнику земельної частки (паю), а також така земельна ділянка, отримана платником податку у спадщину.

Таке звільнення від оподаткування, як і раніше, застосовуватиметься за умови перебування майна у власності платника податку понад три роки (крім спадщини).

При цьому дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, що розташовані на одній ділянці з житловим або садовим (дачним) будинком та продаються разом з ним, для цілей оподаткування окремо не визначатиметься.

Другий продаж такого об’єкта або продаж об’єкта нерухомості, не зазначеного у переліку вище, підлягатиме оподаткуванню за ставкою ПДФО 5% та ВЗ 1.5%.

Третій та наступний продаж таких об’єктів або від продажу другого та наступних об’єктів нерухомості, не зазначених у переліку вище, підлягатиме оподаткуванню за ставкою 18% ПДФО та 1.5% ВЗ.

Але при цьому передбачається, що оподаткований за ставкою 18% дохід від продажу об’єктів нерухомості може бути зменшений на документально підтверджені витрати на придбання об’єкта нерухомості, розташованого на території України.

До цих витрат закон включає:

- кошти, сплачені у якості інвестування у будівництво;

- витрати на придбання об’єкта нерухомості на підставі договору купівлі-продажу, міни, у тому числі вартість майна, що було передано як компенсація за такими договорами;

- реєстраційні збори, державне мито та аналогічні платежі, що здійснюються у зв’язку з придбанням (отриманням) прав на об’єкт нерухомості;

- вартість об’єкта нерухомості, що був задекларований особою як об’єкт декларування у порядку одноразового (спеціального) добровільного декларування, відповідно до підрозділу 94 розділу XX цього Кодексу;

- витрати, понесені на будівництво об’єкта нерухомості.

 

Отже, знизити доходи зможуть громадяни, які зберігали документи, що підтверджують понесення таких витрат із моменту виникнення права власності.

Нотаріусам, своєю чергою, варто готуватися до видачі квитанцій, довідок на усі платежі, які здійснювалися сторонами у процесі укладення договорів щодо відчуження нерухомості.

Важливо: платник податку, який скористався правом на зарахування витрат зобов’язаний задекларувати доходи від усіх операцій з продажу, обміну об’єктів нерухомості, здійснених протягом звітного (податкового) року.

Замовити зворотній дзвінок