Нові правила іпотеки - які зміни вніс Уряд для полегшення купівлі житла українцями

15.08.2022   

Доступне іпотечне кредитування — умови купівлі житла у кредит по-новому для українців стануть доступними з 1 жовтня 2022 року. Їх затвердив Кабінет Міністрів України.

Пільгова іпотека та можливість придбати житло в кредит під три відсотки річних, відповідно до умов, буде доступно не всім українцям.

Житло за даною програмою зможуть придбати військовослужбовці, медики, переселенці, а також наукові співробітники, педагоги, ветерани бойових дій, сім'ї загиблих на війні.

Нові шляхи вирішення у забезпеченні житлом людей, які втратили усе через війну — це одне з найголовніших питань сьогодення, а пільгова іпотека — один з дієвих та вдалих варіантів, переконані урядовці.

Відповідно до постанови КМУ №856, іпотечні кредити за пільговою ставкою 3% або 7% річних видаватимуть на 20 років, а обов'язковий внесок позичальника становитиме не менше 20% вартості об'єкта нерухомості.

Скільки саме платитиме позичальник - 3 чи 7 відсотків, залежить від категорії, до якої він належить. Житло під тривідсоткові річний відсоток можуть брати військовослужбовці ЗСУ, СБУ, розвідки Міноборони, медики, науковці та педагоги.

По 7 відсотків на рік доведеться платити ветерани війни, учасники бойових дій, внутрішньо переміщені особи, а також інші громадяни України, які не мають власної житлової нерухомості або у власності яких менше ніж 52,5 кв. метрів для сім'ї на одну особу (одиноку особу) та додатково 21 кв. метр — на кожного наступного члена сім'ї.

Такі пільгові умови посадовці ввели для того, аби втримати фахівців не лише на робочих місцях, а й в Україні в цілому. Сьогодні притулок у країнах ЄС отримало 6,5 мільйонів українці й це впливає як на ринок праці, так і на фінансові можливості нашої держави.

Після перемоги, кола в Україну почнуть повертатися люди, дефіцит житла суттєво відбуватиметься.

 

Щоб отримати пільгову іпотеку за ставкою 3% або 7% річних заявники зобов'язані відповідати декільком параметрам:

- бути громадянином України та належати до категорій осіб, зазначених у постанові №856;

- бути не молодшим 18 років на момент підписання кредитного договору та не старше 70 років на момент повної виплати боргу за кредитом;

- бути платоспроможним і вести регулярну оплату платежів за кредитом;

- не мати жодних чинних іпотечних договорів, які були укладені за будь-якими іншими державними програмами.

 

Крім того, у власності кандидата на отримання іпотечного кредиту та членів його сім'ї має бути не менше 52,5 кв. метрів загальної площі житлової нерухомості для сім'ї на одну особу (одиноку особу) та додатково 21 кв. метр — на кожного наступного члена сім'ї. Не враховується нерухомість, розташована в районі проведення бойових дій або на території, що знаходиться у тимчасовій окупації.

Що ж стосується нерухомості, яка пропонуватиметься на пільгових умовах, то тут також є свої вимоги.

Предмет іпотеки має бути на території України, але не на окупованій території та не в районі проведення воєнних дій.

Вартість житла не повинна перевищувати оцінної вартості, визначеної на підставі звіту про оцінку, проведену суб'єктом оцінної діяльності або працівником банку.

 

Предметом іпотеки не можуть бути:

- приміщення із фондів житла, призначеного для тимчасового проживання;

- квартири у багатоквартирному житловому будинку, що є об'єктом права державної чи комунальної власності;

- квартири у багатоквартирному будинку, взяті в експлуатацію раніше ніж за десять років до дати укладання договору (для житла в обласному центрі).

 

Страховий тариф за договором страхування предмета іпотеки не повинен перевищувати 0,25% на рік вартості предмета іпотеки, погодженої кредитором.

Підключати до видавання кредитів за новою іпотечною програмою, швидше за все, будуть державні банки. Але експерти не виключають, що до цього залучатимуть інших гравців банківського ринку.

Фахівці переконані, що нова іпотека користуватиметься популярністю, але не у час війни. Банки не охоче видають у цей час будь-які кредити та й самі позичальники не можуть бути впевненими у своїй платоспроможності.

 

Замовити зворотній дзвінок