Субсидії: що чекає українців з 1 жовтня?

21.10.2019   

Уряд вдосконалив механізм надання житлових субсидій населенню у грошовій формі: Кабмін передав функцію виплати житлової субсидії отримувачам з центрального рівня на місцевий. Громадяни самостійно обиратимуть, куди їм перераховуватимуться кошти державної допомоги. Подібний принцип планують застосувати до оплати житлово-комунальних послуг.

У Міністерстві соціальної політики зазначають, що можуть змусити субсидіантів повернути назад державні кошти. Експерти збираються приходити додому до отримувачів й обстежувати матеріально-житлові умови. У випадку неправдивих даних громадянах доведеться повернути зайве виплаченої житлової субсидії. 

Також з 1 жовтня в Україні стартував процес монетизації пільг на оплату житлово-комунальних послуг. У платіжках за жовтень, які громадяни отримають у листопаді, вже не буде окремо вказана сума компенсації. Особи, які мають право на пільги, можуть отримати їх: 

- Готівкою на свій рахунок в «Ощадбанку». Для цього необхідно звернутися з відповідною заявою в органи соціального захисту населення. В такому випадку, в платіжці буде показана вся сума за спожиту електроенергію, без урахування пільг. Саме її, у повному обсязі, повинен сплатити клієнт.

- В безготівковій формі. Управління соціального захисту населення щомісяця буде формувати реєстр нарахованих пільг та передавати їх для перевірки в Міністерство соціальної політики України. Вони, своєю чергою, будуть передавати дані в «Ощадбанк» для переказу коштів на рахунки клієнтів. У платіжках таких клієнтів сума за спожиту електроенергію буде автоматично зменшена на розмір пільг.

 

ВАЖЛИВО: для призначення субсидії необхідно своєчасно оплачувати рахунки за електроенергію. Заборгованість на суму від 340 грн є підставою відмови у наданні субсидії.

Замовити зворотній дзвінок