Зміни до постанови КМУ «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану»

10.05.2022   

Як працювати в умовах воєнного стану, що дозволяється, а що ні, ще на початку війни нотаріусам розповіли представники нотаріальної палати України.

Третій місяць в Україні триває війна, багато людей залишили рідні міста та домівки. Багато хто з вимушених переселенців потребують не лише фінансової, моральної чи медичної допомоги, але й нотаріальної. Тому нотаріуси, незважаючи на війну, продовжують надавати свої послуги. Проте з деякими змінами та обмеженнями в оформленні документів.

Довіреності, заповіти та заяви нотаріуси можуть посвідчувати, оскільки Єдиний реєстр довіреностей та Спадковий реєстр працюють. Окрім цього, нотаріуси засвідчують справжність підпису на всіх видах заяв і на дозволах щодо виїзду дітей за кордон.

Документи оформляються не на бланках, а на білому аркуші паперу з реквізитами нотаріуса.

Дійсність документу засвідчує: Державний Герб України; ПІБ нотаріуса, назва нотаріального округу; найменування державної нотаріальної контори (для державного нотаріуса); номер свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю; адреса робочого місця, номер телефону, адреса електронної пошти нотаріуса.

У час війни нотаріуси не можуть посвідчувати договори щодо відчуження і застави нерухомого майна. Це стосується договорів купівлі-продажу, міни, дарування, застави, договорів поділу майна подружжя, довічного утримання, де предметом є нерухомість (житлові, нежитлові приміщення, гаражні бокси, паркомісця, земельні ділянки).

Не працюють Держгеокадастр та Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, правочини щодо купівлі-продажу земельних ділянок та зміна власника/користувача земельної ділянки не здійснюються.

Не можуть посвідчити нотаріуси і договори про заставу рухомого майна, оскільки Державний реєстр речових прав на нерухоме майно та Єдиний реєстр обтяжень рухомого майна не працюють і не відомо, коли їхня робота буде відновлена.

Однак укласти договір оренди житла чи земельної ділянки можна, бо в цьому випадку нотаріальне посвідчення договору не вимагається.

У час війни можна підписувати договір купівлі-продажу транспортного засобу, договір дарування грошових коштів, договір про поділ рухомого майна подружжя тощо. Крім того, можна укладати шлюбний договір, договір про сплату аліментів, договір про визначення місця проживання дитини і участь іншого з батьків у вихованні та спілкуванні з дитиною.

У зв'язку із відсутністю доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, нотаріуси не можуть зареєструвати перехід права власності на нерухоме/рухоме майно і не видають свідоцтва.

Що стосується спадкового реєстру, то він працює. Виняток - регіони, де ведуться активні бойові дії.

Нотаріуси продовжують реєструвати заяви про прийняття спадщини та заводять спадкові справи.

Тому спадкоємець може звернутися до будь-якого нотаріуса, незалежно від місця проживання спадкодавця чи місцезнаходження його майна.

На час дії воєнного стану зупиняється перебіг 6-місячного строку для прийняття спадщини.

Працює і Державний реєстр актів цивільного стану. Тому спадкоємець має можливість отримати свідоцтво про смерть спадкодавця.

Наразі держава працює над тим, щоб частково відновити доступ до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських організацій. Але такий доступ і право вчиняти реєстраційні дії буде мати обмежене коло осіб.

Під час війни нотаріусам дозволено робити нотаріальні копії документів, засвідчувати переклади документів, а також займатися проставленням апостилю на документах щодо актів цивільного стану, нотаріальних документах, судових рішеннях тощо.

Будь-які нотаріальні дії недопустиму, якщо звертаються громадяни росії чи російські компанії

Для того, щоб оперативно знайти нотаріуса, який працює в конкретному регіоні в умовах воєнного стану, можна скористатись переліком від Нотаріальної палати України: https://npu.ua/news/notary/ або спеціальним телеграм-ботом @NotariusUaChatBot.

 

Замовити зворотній дзвінок