Податок. Скільки потрібно заплатити при купівлі житла?

14.07.2022   

Кожен, хто купує квартиру або будинок чи лише планує це зробити повинен знати, що крім вартості за нерухомість ви змушені будете оплатити податок.

 

Сьогодні при купівлі нерухомості ви повинні відрахувати до Пенсійного фонду 1% від загальної вартості квартири.

Якщо ви власник квартири й вона у вас уже більш як 3 роки, то звільняєтеся від сплати податку на доходи для фізичних осіб.

 

Проте відрахувати 5% ПДФО та 1,5% військового збору ви будете змушені, якщо нерухомість ваша, але менш як трьох років. Аналогічний податок потрібно буде оплатити при реалізації другої квартири.

18% податку на доходи фізосіб та 1,5% військового збору змушені заплатити ті, хто впродовж року вирішив продати три або більше квартир.

 

Пам'ятайте, розмір податку вираховується від різниці між сумами, які отримав продавець при продажу і тією, яку заплатив при покупці раніше.

Уникнути сплати податків неможливо, бо нотаріуси не погодяться зареєструвати угоду без документів, які б підтверджували оплату. Лише після цього він зможе внести дані до Державного реєстру.

Далі вам потрібно заплатити ще 1% держмита. Ця сума береться за те, що нотаріус завіряє процедуру купівлі-продажу.

Аби ці суми "не били" суттєво по гаманцю одній людині, при купівлі-продажу можна домовитися з іншою стороною і поділити державне мито та послуги нотаріуса порівну.

Інші податки та збори при купівлі нерухомості сплачують нерезиденти країни, які планують продати квартиру. Основна проплата - це 18% доходу, який отримує нерезидент і при умові, що квартира у власності менше ніж 3 років або продає в поточному році нерухомість не вперше.

 

20% ПДВ від суми угоди потрібно заплатити юридичній особі, яка має представництво в Україні, а 23% прибутку сплачується, якщо угоду оформляє представництво нерезидента.

 

Кабмін визначив категорії людей, які звільняються від сплати податків за купівлю-продаж нерухомості. До них відносяться:

- діти-сироти;

- релігійні організації;

- інваліди німецько-радянської війни;

- учасники АТО та їхні сім’ї;

- сім’ї, в яких 5 і більше дітей;

- мешканці гуртожитків;

- діти-інваліди з одним батьком;

- постраждалі під час аварії на ЧАЕС (I і II категорії).

 

Аби у вас не виникало запитань при купівлі-продажу квартир, звертайтеся в агенцію нерухомості "ВІСОН". Наші фахівці зроблять усе можливе, аби ви і житло якісне придбали, і не всі гроші витратили на це!

 

Замовити зворотній дзвінок